top of page
Recent Posts
Featured Posts

‘Een goede profielfoto zit tussen je oren!’ #fotopsycholoog


Yvette Wolterinck (1968) is professioneel fotograaf. Met een indrukwekkend trackrecord in de fashion industry en magazines, heeft zij zich gespecialiseerd in profielfoto’s. Yvette deed het met Bridget Maasland, Sylvie Meis, Xander de Buisonje, Ronald Giphart, Floortje Dessing, Humberto Tan, Eva Jinek en Victoria Koblenco. Ook deed zij het met Trijntje Oosterhuis, Albert Verlinden, Winston Gerstanowitch, Susan Visser, Lucia Rijker, Leontien van Moorsel en meer BN’ers. Een specialisme dat steeds relevanter wordt. Laten we eerlijk zijn.. als de foto niet juist is, dan heeft dit direct impact op jouw social media profiel. Een interview met een ‘fotograaf psycholoog’ Yvette Wolterinck en over haar profielfotodagen.

Kan een fotograaf beter worden door ervaring of wordt simpelweg het materiaal beter?

“Een ervaren profielfotograaf ‘leest’ het gezicht van de gefotografeerde; iemands kracht, toegankelijkheid, nieuwsgierigheid, of is de persoon juist heel eigenwijs. Op de foto gaan doe je niet dagelijks, daarom het is van groot belang dat de fotograaf je helpt om te ontspannen zodat je uitstraalt wat je uit wilt stralen. Het materiaal zegt eigenlijk niets over de kwaliteit van de foto. Met een iPhone maak ik net zo’n pakkende profielfoto als met de duurste apparatuur. Het is de fotograaf die de foto maakt en het materiaal helpt daarbij. Want, eerlijk is eerlijk.. een goede lens kan wel zorgen voor die hele mooie en spannende scherpte diepte. En met studio verlichting kun je zelf het beste licht creëren.”

Is het maken van een profielfoto of portret van een Bekende Nederlanders eenvoudiger dan van een CEO van een onderneming?

“De meeste Bekende Nederlanders zijn gewend om gefotografeerd te worden. Door die ervaring poseren zij op een meer natuurlijke manier. Een CEO heeft daar minder ervaring mee. Hen zal ik meer begeleiden en helpen om de gewenste uitstraling op de foto te krijgen. De overeenkomt is dat beiden weinig tijd hebben. Wanneer er maar een paar minuten zijn om die pakkende foto te maken, is dat voor mij een geweldige uitdaging. Ik zorg dat ik ruim van tevoren aanwezig ben, zodat alles goed uitgelicht en klaar staat. Op het moment zelf hebben we dan tijd om die gewenste uitdrukking en uitstraling te pakken te krijgen.”

Je praat veel over de emotie en psyche die komt kijken bij het maken van een (profiel)foto, is het fotogeniek-zijn niet ‘gewoon’ DNA bepaald?

“De één is fotogenieker dan de ander, dat klopt. Toch kan ik van iedereen een goede foto te maken. Ik ga op zoek naar dat wat ik mooi vind; dat kunnen de ogen zijn, juist de mond, of een bepaalde uitdrukking die diegene heeft laten zien tijdens het gesprek vooraf. Dat unieke aan de persoon wil ik vastleggen op de foto. Ieder detail bepaalt of de foto geslaagd is. Van de kraag die net niet helemaal goed zit, het haar wat niet lekker valt, tot aan een gespannen uitdrukking rondom de mond. Daarbij is de stand van het hoofd bepalend. Kwetsbaarheid of juist een vragende nieuwsgierigheid door het kantelen van je hoofd. Van een ‘Zeg het maar, ik luister” tot een krachtig rechtop direct in de lens kijkend ‘Hier ben ik’. Haar, make up en kleding zijn alles bepalend voor wat je wilt uitstralen. Het is mijn specialiteit om de details tijdens de fotografie goed in de gaten te houden; jasje goed, kraagje goed. In de nabewerking gebruik ik natuurlijke filters en correcties. Zonder dat dat teveel opvalt en dat het resultaat natuurlijk blijft, alsof je ‘de beste dag van het jaar hebt’.”

Wat is een veelgemaakte fout bij het maken of samenstellen van een profielfoto voor online?

“Er zijn veel veelgemaakte fouten bij zakelijke profielfoto’s: té geposeerd en té krampachtig, waardoor mensen geen goede indruk krijgen. Slecht licht, met overheersende schaduwpartijen. Of een verkeerde outfit, waardoor je iets anders uitstraalt dan dat je wilt. En om nog maar niet te spreken over uitgeknipte foto’s van een feestje, met je hond, kind of met een biertje in de hand. Hoe serieus neem jij jouw business dan?”

Zie jij trends in het gebruik en de plaatsing van profielfoto’s online en dan vooral in de sociale media?

“Sommigen doen hun best om creatief te zijn, maar slaan hier nog wel eens de plank mis, door bijvoorbeeld een te aanwezige achtergrond en juist afleid van je gezicht. Gelukkig zie je steeds meer professionele foto’s terug op social media. Een goede profielfoto zegt meer dan duizend woorden.
Zorg dus voor een goede eerste indruk binnen je digitale netwerk.”

Welke emotie moet sowieso in een profielfoto zitten wil deze ‘iets losmaken’ bij de kijker?

“Echtheid, en juist daar komt de goede fotograaf aan bod. Mensen zijn soms wat onwennig als ik hun profielfoto maak. Om de spanning te breken probeer ik erachter te komen wat iemand drijft. Wat is zijn of haar passie in het leven? Door hen voor mijn lens te laten praten, zorgt dat voor een natuurlijke ontspanning en kan je makkelijker je echte ‘ik’ laat zien. En die leg ik graag vast. Emotie is de kracht van de foto!”

bottom of page